Roeivalidatie

Kun je zitten? …dan kun je ook roeien.

Vanuit die gedachte werd in 1979 Stichting Roeivalidatie (SRV) opgericht door enkele enthousiaste Rotterdamse roeiers. Zij voelden goed aan dat de roeisport waar ze zelf zoveel plezier in hadden, ook erg goed moest zijn voor roeiers met een beperking.
Roeien is een sport voor iedereen. Een sport die ook verrassend veel spieren aan het werk zet en toch ongevoelig is voor blessures. Laat je niets wijsmaken. Roeien is geen elite sport, roeien wordt niet alleen gedaan door – gespierde – studenten en roeien doe je niet persé ‘in een acht’
Om bij het laatste te beginnen, bij Roeivalidatie hebben we boottype waarin je met z’n tweeën of drieën man roeit en waar een stuurman (of vrouw) zorgt dat je niet omslaat en op tijd thuis komt.

Wil je eens proberen om te roeien, neem de eerste stap en bel 010 4123277 (of mail ons info@roeivalidatie.nl ) en maak een afspraak om langs te komen om – uiteraard geheel vrijblijvend – te kijken of roeien iets voor jou is. Praat ook eens met een van de roeiers of vrijwilligers en proef de sfeer.

Proefles

Voordat je echt besluit om te gaan roeien, kun je een proefles roeien krijgen in onze binnenbak. Deze proefles, of clinic kan ook door een groep worden aangevraagd.
Neem hiervoor contact op met het kantoor tijdens de roeidagen per mail info@roeivalidatie.nl (of bel ons 010-4123277).

Roeien is niet overdreven moeilijk, maar je moet het wel leren.

Uiteraard kan je niet direct in een boot stappen en wegroeien. Roeien moet echt geleerd worden. Niet omdat het ingewikkeld is, of omdat je persé heel hard moet gaan, maar omdat je moet leren je lichaam op de juiste manier te belasten. Je krachten dus goed te verdelen. Daarnaast is het belangrijk dat je leert om de roeislag zodanig te ‘beheersen’ dat je in een gelijke ritme kunt roeien met je mede-roeiers in de boot.

Hoe lang je erover doet, voordat je kunt roeien, hangt natuurlijk van verschillende factoren af, maar dankzij de roeibak en een-op-een instructie kan het snel aangeleerd worden.

Heb je het roeien ‘onder de knie’ dan kun je alle verschillende boot-types gaan proberen op de Rotte. Samen met de dagkapitein kies je uiteindelijk voor het voor jou meest geschikte boottype. We beginnen in een wherry, een vrij brede (dus stabiele) boot waar je met een of twee personen in roeit. Voor de gevorderden zijn er smalle gladde boten.


Een 3-maanden-contract

Lijkt het je wat en wil je echt leren roeien, overweeg dan om een 3 maanden contract aan te gaan. Zo’n contract kun je aangaan na een intake-gesprek met onze medische deskundige. Als uit dit gesprek geen overwegende bezwaren naar voren komen, kun je met het roeien beginnen. Dit 3 maanden (proef)contract kost € 40,-.

Een extra hulpmiddel nodig?

Roeivalidatie is er op gericht om zoveel mensen te laten roeien, ongeacht hun handicap. Dus mocht het nodig zijn om een stoeltje van een roeiboot aan te passen (bijvoorbeeld door deze te voorzien van een rugleuning), dan doen we dat. En als het gebruik van het gewone zogenaamde voetenbord ( de plaats waar een roeier zijn voeten vast zet) jou niet past, dan zullen we dat ook voor je veranderen.

Lid worden?

Als je in de periode van 3 maanden gemerkt hebt hoe fijn het is om te roeien, en als je ook ontdekt hebt dat ook jouw lichaam het aan kan, dan is het tijd om lid te worden van SRV. In overleg met het betrokken bestuurslid Marian Dozy kun je er voor kiezen om je aan te sluiten bij onderstaande roeiploegen:

Maandag    11.00-15.00 uur
Woensdag  09.30 – 15.00 uur
Donderdag 13.00-16.00 uur
Vrijdag        10.00-13.00 uur
Het roeien vindt plaats onder leiding van een dagkapitein. Zij zorgen dat er altijd voldoende vrijwilligers aanwezig zijn en bepalen de bootindeling. De jaarlijkse bijdrage om wekelijks te mogen roeien bedraagt € 150,-.

Veiligheid

Roeien doe je op het water en dat brengt risico’s met zich mee. Water is leuk, fijn, lekker, maar soms ook verraderlijk. In alle voorkomende situaties, zal de dagkapitein als eerste proberen elk risico te vermijden.

De dagkapitein zal ervoor proberen te zorgen, dat je veiligheid volledig gegarandeerd is. Hij zal ervoor zorgen dat je de juiste mede-roeiers hebt en voor een volledig gekwalificeerde stuurman of –vrouw, die altijd een telefoon bij zich heeft. Als hij het weer niet vertrouwd, zal hij uitwijken naar de binnenbak.
Bij te slecht weer wordt er in de roeibak geroeid.

Op de dagen dat er geroeid wordt is de SRV (veelal) telefonisch bereikbaar: 010-4123277, Crooswijksebocht 100, 3034 NC Rotterdam.

    1. Maandag      11.00-15.00 uur
    1. Woensdag    10.00-16.00 uur
    1. Donderdag   13.00-16.00 uur
    1. Vrijdag          10.00-13.00 uur