Jubileum Vlettentocht 31 mei 2024
Het was een heerlijke middag, onvergetelijk…!
Tik op de pijltjes aan de zijkant voor de volgende foto. Telefoongebruikers: swipe naar de volgende
De jubileumcommissie heeft dit jaar goed uitgepakt met een uitstekend programma op vrijdag 31 mei 2024. Allereerst een feestelijk welkom met een glaasje en gebak, daarna een heerlijke tocht over de Rotte in vijf vletten met alle vrijwilligers en roeiers van de SRV en bij terugkomst werden we verwelkomd met pizza’s van de pizzabus, met op de achtergrond de fantastische muziek van de Skadiband…!
Het was een heerlijke middag, onvergetelijk…!
Tik op de pijltjes aan de zijkant voor de volgende foto. Telefoongebruikers: swipe naar de volgende
Op 23 april 2024 kwam het Daan Teeuwes centrum op bezoek. Hierbij de groepsfoto van die dag met alle medewerkers, roeiers en vrijwilligers.
Op 19 maart 2024 werden de roeiboten van roeivalidatie weer eens flink onder handen genomen voor de jaarlijkse schoonmaakbeurt. Er was een grote opkomst van de vrijwilligers en de sfeer was geweldig…! Na afloop was er voor alle harde werkers een heerlijke lunch…!
Kijk hieronder naar een filmpje van 90 sec
Hieronder de nieuwjaarskaart voor onze vrijwilligers en roeiers.
De kaart is verstuurd namens het bestuur van SRV en de jubileumcommissie.
In 2024 bestaat de SRV nl 45 jaar en dat gaan we zeker merken…!
Op 3 oktober gingen de vrijwilligers van de SRV met een fluisterboot door de Biesbosch. Hieronder een filmpje van drie minuten….
Op 6 juni 2023 hadden we met alle roeiers en vrijwilligers een leuk dagje uit. We voeren met 4 sloepen over de Bergse Plassen. De doorgang naar de plassen ging via het Bergs en Broeks Verlaat. Het was een mooie zonnige dag en de sfeer was in een woord geweldig….!
In onderstaand filmpje van ca 7 min kun je het nogmaals beleven.
De botenschoonmaak op 14 maart was weer een groot succes…! Met een afsluitende lunch was het een plezierige dag…..!
Martine Schey is onze nieuwe voorzitter en krijgt hier de sleutel van de voordeur overhandigd door Paul de Waal, onze oud-voorzitter.
Onze penningmeester Jan-Kees van Vliet heeft op deze vergadering ook het stokje overgedragen aan Kees van Heijningen.
Nieuwjaarsreceptie 2023
Op bovenstaande foto’s krijgt Jan Vermaak de beker uitgereikt die hoort bij “Vrijwilliger van het jaar”
Bestuurslid Hans Sijthoff sprak Jan toe over zijn komst in 2018 als filmer van een promotiefilmpje voor roeivalidatie en dat hij daarna gewoon is gebleven als vrijwilliger…! Ook zijn verdiensten als webbeheerder en ook als redacteur van de Nieuwsbrief.
Kerstlunch Vrijdaggroep
Hierbij een indruk met foto van de kerstlunch gehouden op vrijdag 23 december 2022.
Dit als afsluiting van het roeiseizoen 2022. Iedereen was aanwezig, het was reuze gezellig en de lunch werd door iedereen zeer gewaardeerd .
Mieke blikte vooraf nog even terug wat betreft het jaar 2022. In het begin werden we nog geconfronteerd met het coronavirus. Daarna konden we naar hartenlust weer volop roeien mede door de prachtige zomer. Nieuwe roeiers en vrijwilligers voelden zich snel thuis bij de vrijdaggroep….!
Het werd een gezellig samen zijn.
In november 2022 kwam Frank de Roo van het AD langs bij Roeivalidatie aan de Crooswijksebocht en maakte deze foto’s
Roeien voor Bets dé remedie tegen ernstige spierziekte
Roeivalidatie houdt mensen met een handicap in beweging
Een heftige spierziekte bracht de 61-jarige Bets Brederhoff uit Barendrecht op het randje van de dood. Maar ze vond het daar veel te vroeg voor. ‘Ga roeien’, adviseerde de fysiotherapeut. Dat deed ze en het bracht haar erbovenop.
Sander Sonnemans (uit het Algemeen Dagblad van 29 november 2022)
Elke week stapt ze aan de Crooswijksebocht in Kralingen-Crooswijk met een begeleider de roeiboot in. Weer of geen weer, er moet geroeid worden. Alleen bij een temperatuur lager dan min 2 graden of bij dikke mist blijft ze op het droge en gaat ze binnen aan de slag. ,,Roeien is mijn alles. Elke keer als ik van het water kom, heb ik een voldaan gevoel. Ik kan niet meer zonder.”
Brederhoff kampt al dertien jaar met een spierziekte die haar eerder bijna fataal werd. ,,Ik ben heel erg ziek geweest en twee keer bijna doodgegaan. In revalidatiecentrum Rijndam, waar ik onder behandeling was, werd ik gewezen op het bestaan van de Stichting Roeivalidatie. Ik kreeg een folder mee en ben het gaan proberen. Als ik thuis op mijn kont was blijven zitten, zouden die spieren die nog wel werken het op den duur ook niet meer doen. Nu kom ik in beweging, ben ik onder de mensen en kom ik lekker buiten. Ik roei sinds 2015 en heb er nog geen dag spijt van gehad dat ik die stap heb gezet.”
Roeivalidatie dus. De stichting is in 1979 opgericht vanuit een initiatief van actieve roeiers die zich realiseerden dat roeien bevorderlijk is voor ieders gezondheid, dus ook voor mensen met een handicap. Nu, ruim veertig jaar later, heeft de stichting veertig boten in acht verschillende types in beheer. Enkele daarvan zijn in verband met de beperkingen van de roeiers voorzien van speciale aanpassingen.
Binnenbak
Om maar een voorbeeld te noemen: mensen met een dwarslaesie kunnen eveneens terecht in Kralingen. Op de locatie aan de Rotte beschikt Roeivalidatie ook over trainingsapparatuur en een overdekte binnenbak om in te roeien.
Het clubhuis heeft veel weg van een huiskamer waar deze frisse novemberochtend de ene na de andere roeier én begeleider aanschuift aan de lange ‘eettafel’ met daarop kannen koffie en schalen lekkernijen. Aan tafel ook de begeleider van Bets, Kees van Winden. Zeventig is hij. ,,Je ziet bij heel veel roeiers dat ze de kwaliteit van leven vasthouden door te bewegen”, zegt hij. Van Winden had niets met roeien. Totdat hij op zijn 56ste een herseninfarct kreeg. Na zijn herstel zocht hij vrijwilligerswerk en kwam hij bij het onderhoud van de boten van Roeivalidatie terecht. Daarna was de stap naar roeivereniging Rijnmond, die huist in hetzelfde onderkomen, niet verrassend; Van Winden ging roeien. Nu begeleidt hij Bets als stuurman op de zogenoemde single wherry, een boot waarin één persoon roeit.
Soepel
Het vaartuig met de naam Madurodam snijdt als het ware door het rimpelloze water onder de herfstzon als Bets bij de afvaart aan de riemen trekt. ,,Ik loop moeilijk, maar de spieren in mijn benen en armen doen het nog. Met roeien houd ik die soepel”, vertelt ze opgetogen als ze voet op de wal heeft gezet.
Geen roeier gaat alleen het water op. ,,Er is altijd een begeleider bij, soms twee”, zegt bestuurslid Marian Dozy. ,,Dus hoe meer mensen hier willen roeien, hoe meer begeleiders er nodig zijn. We kunnen er nog wel wat gebruiken. Ik zou vrijwilligers willen oproepen zich te melden.”
De 83-jarige Ria Tukker is zo’n vrijwilliger. Ze is de vandaag dagkapitein en heeft de taak de boten te regelen en de combinaties te maken van roeiers en hun begeleiders. Enthousiast volgt ze de taferelen aan de waterkant waar de roeiers zich prepareren voordat ze de Rotte opgaan. Onder hen Edo Maas, 22 jaar pas. De Rotterdammer was een wielertalent totdat hij op 19-jarige leeftijd in een wedstrijd in Italië tijdens de afdeling werd aangereden door een auto die daar niet hoorde te zijn. De wielrenner van RWC Ahoy liep een dwarslaesie op en is vanaf zijn borstbeen verlamd.
Maas zat nadien niet bepaald bij de pakken neer. ,,Het was wel even wennen”, reageert hij wat cynisch. ,,Maar ik ben wel zo snel mogelijk het een en ander gaan doen.” Nu studeert hij aan de Kunstacademie en roeit hij onder toeziend oog van zijn coach Kees van Heijningen (67) drie keer per week bij Roeivalidatie. ,,Roeien heeft raakvlakken met wielrennen: het is buiten, je moet inspanning leveren, je kan afzien en je kan kilometers maken. Ik wil altijd de strijd met mezelf aangaan en met roeien kan dat. Of ik ambities heb? Jazeker. Deelnemen aan de Paralympische Spelen.”
Simone de Schepper (37) uit Bergschenhoek is ook al zo’n fanatiekeling. Skaten, schaatsen en voetballen was haar lust en haar leven totdat dat MS de kop op stak. Ze begon anderhalf jaar geleden met roeien. Als ze – warm aangekleed – met haar begeleider bij het clubhuis de hoek om komt varen, heeft ze een stralende lach op haar gezicht.
Binnen, aan de grote tafel, vertelt ze dat ze door een ander werd gewezen op het bestaan van Roeivalidatie. ,,Voor het in en uit de boot stappen, heb je een bepaalde techniek nodig en die heb ik te pakken. Het roeien gaat me goed af. Het is niet alleen leuk, het zorgt er ook voor dat mijn lichaam in conditie blijft. Ik heb nu een uurtje geroeid en zo’n 6 à 7 kilometer gevaren. Dat voelt goed.”
Autisme
En dan is er het opmerkelijke verhaal van Wouter de Waal van 42. Hij heeft autisme en een verstandelijke beperking, woont in een gezinsvervangend tehuis in Gouda. Hij is met zijn moeder. ,,We komen hier al zeker twintig jaar”, zegt ze. ,,Wouter is graag op het water en hij kijkt er altijd enorm naar uit om hier naartoe te gaan.”
,,Hij roeit niet zoals het hoort”, vult een van de vele kenners bij Roeivalidatie aan. ,,Met korte slagen. Maar hij roeit en vindt het nog leuk ook. Daar gaat het toch om?” Wouter is zichtbaar in zijn nopjes na de roeitocht. Vrolijk huppelend, als een kind, beweegt hij zich door het clubhuis. Dat zorgt weer voor vrolijke gezichten bij de vrijwilligers, die klaarstaan om het water op te gaan.
Op dinsdag 11 oktober gingen de vrijwilligers van de SRV op excursie naar Futureland op de
Maasvlakte. Hieronder een aantal foto’s en een video van 2 min…
Marianne geëerd
Onze roeister Marianne Remmerswaal is in Ghana geëerd met een borstbeeld vanwege haar vele activiteiten in het St.Mary’s Hospital vanaf 1990 op het gebied van educatie en gezondheid,
Proficiat Marianne…!
Bekijk hieronder de foto’s van de Vlettentocht over de Rotte in juni 2022. Klik op de pijltjes rechts in beeld naar de volgende foto
Er is ook een filmpje van 5 min. Bekijk dat hier.
John van Zijl is op 14 mei onverwachts overleden. Hij was roeier op de vrijdag, hij roeide al sinds 20 november 1995 bij SRV. Ondanks zijn beperking probeerde hij altijd te komen. Hij genoot erg van contact met mede roeiers en vrijwilligers. Bezocht graag bijzondere activiteiten , zoals de vlettentocht en de jaarlijkse borrel. Ook was hij van de partij bij gezamenlijke etentjes van roeiers en vrijwilligers in Resto van Harte. Hij wist het nodige te vertellen over Rotterdam bij tochten over de Rotte. Vooral ook de geschiedenis van gebouwen langs de Binnenrotte interesseerden hem. John was een middelpunt op de vrijdag.
Wij de vrijdaggroep zullen John erg missen .
Nieuw terras…!
25 maart 2022
De werkzaamheden zijn in volle gang! We hopen tijdens de lenteborrel op 22 april om 16.00 uur het nieuwe terras te mogen betreden.
klik op de pijtjes rechts en links om te navigeren…
Hieronder een drie minutenfilmpje van de Vrijwilligersdag naar Kinderdijk in oktober 2021.
Het weer was wel wat minder, maar de gezelligheid voerde de boventoon…!
5 oktober
De leidraad voor alle vrijwilligers is aangepast, de laatste versie is van september 2021. Je kunt hem hieronder bekijken.
3 oktober 2021
Hoi roeiers! Als je het leuk vindt kun je je via onderstaande AP P/link op geven om dan dinsdag vanaf 10 uur een linkje te ontvangen (via mail) waarmee je een wandeling door de stad kan beluisteren. Je kunt dat doen op een moment dat jou uitkomt. Het Nieuwe hart van Rotterdam komt “met je ogen dicht“ tot leven in deze audiotour van onze slechtziende stadsgids Joan Titarsolej. Deze audiotour maakten we Speciaal voor de week van de toegankelijkheid 2021. Joan vertelt je wat ze hoort, voelt, ruikt en (misschien) proeft)als ze deze unieke stadstour door de stad geeft. Laat je verrassen en ga mee op die ontdekkingstocht langs de iconen van de architectuur in het hart van Rotterdam.
De online audiowandeling start op dinsdag 5 oktober om 10.00 uur en duurt 30 minuten
Meer informatie en inschrijven https://www.orenenogentekort.nl/audiotour-wvdt/
4 augustus 2021
Met leedwezen heeft het bestuur van de Stichting Roeivalidatie kennisgenomen van het overlijden van de heer Aart Korteland. Aart Korteland droeg onze Stichting een warm hart toe en was meerdere jaren betrokken, waaronder begin negentiger jaren als voorzitter van het bestuur. Bijzonder is ook dat onze Stichting bij Aart’s pensionering een boot geschonken kreeg, gefinancierd door bijdragen van zijn relaties. Die boot – “De Aartsvrienden” gedoopt – is een van onze beste schepen waarin door onze roeiers met een beperking dan ook veelvuldig en met veel plezier wordt geroeid. Voor dat alles zijn wij Aart Korteland zeer erkentelijk.
7 juli 2021
Begin juli is het kantoor van de SRV onderhanden genomen. Hans S. en Bert Cl. hebben de verfroller ter hand genomen en ze hebben er weer een mooi fris kantoor van gemaakt. Dank heren namens Cora voor deze verfklus…!
9 juni 2021
Hieronder allemaal blijde gezichten van roeiers en vrijwilligers die in de week van 7 juni 2021 weer na ruim een jaar het water op mochten. Het weer was in een woord fantastisch en iedereen genoot met volle teugen…! Ook de binnenbak is opgeknapt, deze komt wat ons betreft pas later aan de beurt…. En naast de steiger hadden pa en ma meerkoet een nest gebouwd, waar de kuikens deze dagen voor het eerst het water op gingen.
nderwerp: we gaan weer roeien!!! Beste roeiers en vrijwilligers, Eindelijk een mooi bericht, we mogen weer gaan beginnen met roeien na een lange periode van lockdown. Vanaf zaterdag 5 juni treden er weer meer versoepelingen in mbt de maatregelen Corona. Het bestuur van SRV heeft in overleg met de dagkapiteins besloten om vanaf maandag 7 juni weer te starten met het roeien. SRV zal in deze de richtlijnen volgen zoals beschreven door de KNRB. Als het goed is, zijn jullie inmiddels gebeld door de dagkapiteins om te kijken wie van jullie er volgende week zullen zijn. Een ander besluit dat we hebben genomen is dat er dit jaar geen zomerstop komt. Dat houdt in dat we de hele zomer kunnen roeien, mits er voldoende vrijwilligers zijn om te begeleiden. Uiteraard zullen mensen met vakantie gaan maar dan kan er op de verschillende roeidagen toch geroeid worden met een kleinere bezetting. De richtlijnen die de komende periode gelden voor SRV: zoals geformuleerd door KNRB. Sowieso blijft het uitgangspunt dat je niet komt roeien als je klachten hebt als hoofdpijn, verkouden of verhoging. Tijdens het sporten (binnen en buiten) hoeft de anderhalve meter afstand niet gehouden worden. De sportkantines mogen tussen 6 uur ’s ochtends en 22 uur ’s avonds de deuren weer openen, onder dezelfde regels zoals die voor de horeca gelden. Met een maximum van 50 personen op het terras op 1,5 meter. Kleedkamers en douches mogen geopend zijn. In de kleedkamers wordt een mondkapje gedragen. Het zal ongetwijfeld weer wennen zijn om om te gaan met de veel soepelere regels, daarom geldt voor iedereen, geef altijd aan de dagkapitein en aan elkaar aan waar je je wel of niet goed bij voelt. Tot zover dit bericht, ik wens jullie veel roeiplezier en een fijne zomer. Hartelijke groet, Marian Dozy, manager CB |
Coronabulletin 29 maart 2021
Dinsdag 23 maart was er weer de inmiddels bekende persconferentie van Mark Rutte en Hugo de Jong waarbij we werden bijgepraat over de laatste ontwikkelingen van de verspreiding van het Coronavirus.
Nog altijd waart dit virus rond in ons land en mede door de diverse mutaties van dit virus zijn wij op weg naar een derde golf. Geen goed bericht zo net voor de paasdagen. De beperkingen blijven nog wederom van kracht tot en met 20 april. Alleen de avondklok gaat een uur vooruit. Veel maakt dat niet uit omdat de klok, door het ingaan van de zomertijd, inmiddels ook een uur naar voren is gegaan.
Voor ons roeiers en vrijwilligers betekent dit dat wij voorlopig nog steeds niet kunnen roeien. Hopelijk kunnen wij versoepelen wanneer we verder zijn met de vaccinaties en gebruik van de zelftests. Maar dat horen we na 20 april.
Nu de lente is begonnen en de paasdagen voor de deur, willen we toch graag weer het water op. Ook de nieuwe eenpersoons skiffs met drijvers, die eind vorig jaar zijn aangeschaft, moeten nog worden gedoopt en ingeroeid.
Nog even geduld en laten we hopen dat wij in de zomermaanden weer kunnen genieten van de Rotte.
Voor nu wens ik iedereen prettige paasdagen en blijf gezond.
Namens bestuur SRV, Paul de Waal
Klik hier voor alle updates…..